loader image

Kako je K18 izvršio revoluciju u kosi ili u čemu leži snaga kose?

Popričajmo malo o snazi. Ne o snazi mišića, nego o snazi kose, koja nam je gotovo jednako važna kao i ona mišićna.

Da bismo uopće pričali o proizvodu koji je napravio pravu revoluciju u njezi kose – K18, najprije moramo razjasniti odakle dolaze čvrstoća i elastičnost kose.

Za ovo ćemo iskoristiti jedan školski primjer.

Zamislimo jedno uže ili konopac.

Uže se ne sastoji od samo jednog vlakna, već je sačinjeno od mnogo manjih, isprepletenih niti.

Sama po sebi, jedna nit ne može izdržati veliku težinu, ali u kombinaciji s desecima drugih, ona će činiti jedno snažno uže.

 

 

Kosa je kao uže

Kosa je strukturirana na isti način kao i uže. Vlakno kose sastoji se od više malih jedinica i podjedinica koje se zajedno uvijaju i tako čine veće niti i vlakna.

Zamislite uže koje počinje pucati. Vanjska vlakna postaju slaba i odvajaju se po x-osi (širina) i y-osi (duljina) i tako se raskidaju i raspiruju.

Ovo uže više ne može izdržati istu količinu sile kao prije, jer se njegova snaga znatno smanjila.

A sada zamislite da ste uzeli to istrošeno uže držeći ga za dva kraja, a zatim da ste ga povukli. Uh oh.

U svijetu kose to jednostavno zovemo – lomljenjem.

Ako oštećeno uže popravite samo po x-osi (širina), njegova snaga neće biti vraćena, u što ćete se uvjeriti kada ga sljedeći put povučete. No, ponovnim povezivanjem lomova duž y-osi (duljina), kosi će biti vraćena njena jačina.

 

 

No, što je s bonderima? Oni također pomažu, zar ne?

Bonderi samo djelomično popravljaju slomljenu kosu. Oni povezuju proteinske lance vodoravno (preko x-osi), ali ne čine ništa kako bi pojačali okomite prekide (duž y-osi ili duljine).

Kako bi vratio snagu i elastičnost oštećenoj kosi, proizvod bi morao ponovno stvoriti veze unutar keratinskih lanaca i između disulfidnih veza.

Kada se kosa kemijski tretira ili izbjeljuje, keratinski lanci koji čine njenu unutarnju strukturu pucaju.

Keratinski lanci u kosi djeluju poput najmanjih vlakana u užetu koji se spajaju tvoreći snopove, i tako doprinose njegovoj snazi. Oni su osnovna jedinica od koje se sastoji cijela kosa.

Kad keratinski lanci oslabe, kosa gubi elastičnost. Disulfidne veze također se oštećuju tijekom kemijskih usluga, ali više na površinskoj razini. Kada umjetnim načinom ponovno spojite disulfidne veze, efekt je moguć samo duž x-osi kose, pri čemu se zanemaruje lom duž y-osi.

Zbog toga bi disulfidne veze trebale imati samo sporednu ulogu u priči o zdravlju kose.

Lom po y-osi (duljina) mora se popraviti ili ponovno spojiti kako bi se vratila snaga i elastičnost kose, ili kako mi to volimo nazvati, istinski zdrava kosa.

Znanstvenici koji stoje iza K18 testirali su sve slijedove dekapeptida izražene u genomu ljudskog keratina.

Otkrili su jedinstveni slijed koji je bio točno odgovarajuće veličine i molekularne strukture za ponovno povezivanje polipeptidnih lanaca (keratinskih lanaca), a to je patentirani – K18Peptide™.

Upravo ovaj peptid, glavom i bradom, vrši malu revoluciju u svakoj oštećenoj vlasi kose i odgovoran je za njen, ponovno vraćeni, mladalački izgled kose, bez obzira da li je K18 korišten u salonskoj ili u kućnoj varijanti.

Dobro nam došao, K18!

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)